Dobrovoľná registrácia podnikateľov a spoločností pre DPH

Kedy sa môže účtovná jednotka registrovať pre daň z pridanej hodnoty (DPH)?

Ilustračné: Freedigitalphotos.net

Ilustračné: Freedigitalphotos.net

V minulom článku sme upresnili, kedy je účtovná jednotka povinná sa registrovať pre DPH. V tomto článku uvedieme možnosti dobrovoľnej registrácie pre DPH.

 

Zdaniteľnou osobou podľa zákona 222/2004 o dani z pridanej hodnoty je každá osoba, ktorá vykonáva činnosť , z ktorej sa dosahuje príjem a ktorá zahŕňa činnosť výrobcov, obchodníkov a dodávateľov služieb vrátane ťažobnej, stavebnej a poľnohospodárskej činnosti, činnosť vykonávanú ako slobodné povolanie. Za podnikanie sa považuje aj využívanie hmotného majetku a nehmotného majetku na účel dosahovania príjmu z tohto majetku.

 

Podľa § 4 (2) zákona o DPH má možnosť každá zdaniteľná osoba požiadať o registrovanie pre DPH., aj keď nedosiahla požadovaný obrat, pri ktorom jej už vzniká povinnosť pre registráciu.

 

Pri podaní žiadosti o dobrovoľnú registráciu za platiteľa DPH je podstatná skutočnosť, či osoba podávajúca žiadosť je zdaniteľnou osobou, t.j. či vykonáva ekonomickú činnosť v zmysle § 3 zákona DPH. Účtovná jednotka musí daňovému úradu dokázať, že je zdaniteľnou osobou, teda že jej vznikne povinnosť zaplatiť DPH a nárok na odpočítanie DPH. Daňový úrad každú jednu žiadosť osobitne posudzuje a rozhodne, či žiadateľa zaregistruje.

 

Ak sú splnené podmienky na registráciu, daňový úrad zaregistruje žiadateľa do 30 dní odo dňa doručenia žiadosti o registráciu alebo do 60 dní odo dňa doručenia žiadosti o registráciu, ak je žiadateľ povinný zložiť zábezpeku na daň podľa § 4c zákona o DPH, vydá žiadateľovi osvedčenie o registrácii pre daň a pridelí mu identifikačné číslo pre daň. Dňom uvedeným v osvedčení o registrácii pre daň sa zdaniteľná osoba stáva platiteľom dane.

 

Autor: Účtuj.sk

Kľúčové slová: daň z pridanej hodnotyDPH